Liquidatiereserves aanleggen en uitkeren

  1. Aanleggen van Liquidatiereserves
    Belgische vennootschappen hebben de mogelijkheid om een deel van hun winst na belasting om te zetten in een liquidatiereserve. Deze beslissing wordt genomen tijdens de algemene vergadering van de vennootschap. Door winsten op deze manier te reserveren, kunnen bedrijven genieten van fiscale voordelen en een basis leggen voor toekomstige investeringen of uitkeringen.
  2. Belasting op Liquidatiereserves
    Bij het aanleggen van de liquidatiereserve is de vennootschap een afzonderlijke aanslag van 10% verschuldigd op het bedrag dat als reserve wordt opzijgezet. Deze belasting fungeert als een voorafbetaling op de belasting die normaal verschuldigd zou zijn bij een dividenduitkering. Dit vooraf betaalde bedrag vermindert de toekomstige fiscale lasten bij de uitkering van de reserves.
  3. Mogelijkheid tot Vervroegde Uitkering
    Hoewel de liquidatiereserves in principe voor een periode van vijf jaar zijn geblokkeerd, biedt de regelgeving de mogelijkheid voor een vervroegde uitkering. Deze vervroegde uitkering is onderworpen aan een hogere roerende voorheffing, die afneemt naarmate de periode van vijf jaar vordert.
  4. Uitkering na Blokkeringsperiode
    Na het verstrijken van de vijfjarige periode kunnen de liquidatiereserves worden uitgekeerd aan de aandeelhouders, mits een besluit van de algemene vergadering. Bij deze uitkering is een roerende voorheffing van 5% van toepassing, wat een aanzienlijk fiscaal voordeel oplevert in vergelijking met de standaardbelasting op dividenduitkeringen.
  5. Bij Liquidatie van de Vennootschap
    In het geval van liquidatie van de vennootschap kunnen de liquidatiereserves worden uitgekeerd aan de aandeelhouders zonder verdere belastingheffing. Dit omdat de belasting reeds voldaan is bij het aanleggen van de reserves, wat een fiscaal efficiënte manier van vermogensoverdracht mogelijk maakt.

Deze regeling biedt fiscale voordelen aan Belgische bedrijven door het aanmoedigen van het aanleggen en herinvesteren van winsten, en biedt flexibiliteit in de timing van winstuitkeringen aan aandeelhouders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.